Yuvarlak Masa: İnsan Haklarında Kriz

Bildiğimiz dünya yapı ve kurumlarıyla derinleşen ve çok boyutlu bir kriz sürecinin içinden geçiyor. Bu süreçte Türkiye dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında iktidara gelen otoriter rejimler bir yandan anayasal kurumların içini boşaltarak güçler ayrılığı ve hukuk devleti ilkeleri ile yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini askıya alırken, öte yandan mevcut yapısal eşitsizlikleri körükleyen ve farklılıkları düşmanlaştıran söylemsel stratejileri ile demokratik kanalları kapatıyorlar.

 

İnsan hakları hareketinin bu bütüncül krizden etkilenmemesi beklenemez. Bu etki de çok boyutlu olarak ortaya çıkıyor. Bir yandan insan haklarının temel varsayımları ve bu varsayımlara dayanan kurumlar, uluslararası sözleşmeler, protokoller, yani evrensel insan hakları ve uluslararası insan hakları mekanizmaları sorgulanırken bir yandan insan hakları savunucuları kriminalize ediliyor ve otoriter rejimlerin hedefi haline getiriliyor.

 

Kriz devam ediyor.

 

İnsan Hakları Okulu: Blog olarak geçen sene Kış Okulu kapsamında ele aldığımız bu argümanları tartışmak ve hep birlikte bir fikr-i takip yapmak için sizleri Blog’un  İnsan Haklarında Kriz başlıklı ilk Yuvarlak Masa Toplantısı’na davet etmek istiyoruz.

 

Yuvarlak Masa Toplantılarımızın iki aşaması olacak:

  • ilk olarak yazılı metinlerle tartışmaya başlamak,
  • ardından katkı sunan yazarlarımızla birlikte tartışmayı bir çevrimiçi toplantıyla derinleştirmek istiyoruz.

 

Bu çerçevede Blog’un ilk Yuvarlak Masası için ilk evre 20 Şubat 2022’ye kadar devam etsin niyetindeyiz ve krizin insan hakları kuramına ve ulusal/uluslararası hak arama mekanizmalarındaki etkisine ilişkin yazılarınızı (yayın ilkelerini gözeterek) bu tarihe kadar istediğiniz zaman blog@insanhaklariokulu.org adresine gönderebilirsiniz.

 

Yuvarlak Masa çevrimiçi toplantımız ise 28 Şubat 2022’de.

 

Katkılarınızı bekliyoruz…

©2021  blog.insanhaklariokulu.org.
Tüm hakları saklıdır.

web tasarım: mare.design

E-bültenimize abone olarak duyurularımızdan haberdar olabilirsiniz.

Yayınlanan yazıların içerikleri sadece yazarların sorumluluğu altındadır ve Hollanda Büyükelçiliği ve /veya KAGED’in görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.